Blefaroplastia estetică este procedura de chirurgie plastică prin care se îndepartează excesul de tegument si grăsime (ce alcătuiesc „pungile” si ridurile ale pleoapelor), eliminând cauza aspectului de îmbatrinit si obosit al ochilor; si ridicarea sprincenelor căzute. Blefaroplastia reconstructivă este operatia efectuată pentru corectia defectelor pleoapelor ce afectează vederea.
Consideratii pre operatorii
Procedura chirurgicală
Recuperarea post operatorie
Consideratii preoperatorii
Pentru operatia de blefaroplastie, primul pas este consultatia cu un chirurg plastic. Pacientul trebuie să discute deschis despre asteptările sale despre cum va arăta si se va simti după operatie, dar trebuie să ia în considerare faptul că rezultatul dorit este o îmbunătătire, si nu reprezintă perfectiunea.
Stabilitatea emotională este unul dintre cei mai importanti factori care trebuie stabiliti înainte de orice operatie estetică. Blefaroplastia poate îmbunătătii aspectul dumneavoastră, poate reînnoi încrederea în propria persoană, dar în rest veti rămâne aceeasi persoană. După ce veti fi examinat, chirurgul vă va expune si va explica toti ceilalti factori care influentează decizia dumneavoastră în legătură cu operatia, cum ar fi: vârsta, conditia pielii, precum si alte considerente medicale. La persoanele tinere, de exemplu, blefaroplastia este folosită la îndepărtarea tesuturilor adipoase, iar la persoanelor mai în vârstă, pierderea tonusului tegumentar necesită excizia tegumentelor excedentare.
Este foarte important ca problemele oftalmologice care împiedică vederea sau procesul de formare al lacrimilor, sa fie depistate înainte de operatie. În ceste conditii, problemele pot fi rezolvate de un oftalmolog, anterior operatiei, sau în anumite cazuri, în timpul operatiei de blefaroplastie. De asemnea, tot în timpul consutatiei, chirurgul vă va expune toate detaliile specifice cazului dumneavoastră, incluzând procedura chirurgicală care va fi folosită, tipul de anestezie indicat.
Tot în acest timp,veti discuta alte detalii luate în considerare înainte de alegerea blefaroplastiei, cum ar fi, riscurile si costul. În fiecare an se fac mii de blefaroplastii, dar acesta nu înseamnă că potentialele riscuri si complicatiile specifice asociate blefaroplastiei, nu există. Complicatiile postoperatorii ca infectia si hematoamele sunt rare. Rareori vindecarea precară a cicatricilor poate necesita o a doua interventie, dar urmând îndeaproape indicatiile chirurgului puteti evita riscul unor complicatii.
Procedura chirurgicală
Blefaroplastia este folosită, de obicei, pentru îndepărtarea excesului de piele, a pungilor de sub ochi, ridicarea coltului extern al ochiului sau în anumite instante se face în paralel procedura de ridicare a sprâncenelor căzute. În timpul aceleiasi operatii se pot face una sau mai multe dintre aceste operatiuni dar amplitudinea operatiei depinde de ceea ce vă doriti dumneavoastră si de consideratiile chirurgului. Locul exact al inciziilor va fi ales pe baza considerentelor alese de chirurg. La recomandarea acestuia puteti fi operat în ambulator dar operatia are loc în sala de operatie.
Această operatie poate fi desfăsurată atât sub anestezie locală cât si sub anestezie generală. Înainte de anestezia locală vă va fi administrată medicatie pentru îndepărtarea tensiunii nervoase, sedativele si anestezicul făcându-vă sa vă simtiti comfortabil si relaxat în tot timpul operatiei. Dacă se va folosi anestezia generală veti dormi pe tot parcursul operatiei. Operatia de blefaroplastie , de obicei, este efectuată începând cu pleoapa superioară si terminând cu cea inferioară. În ambele zone compartimentele subjacente de grăsime vor fi îndepărtate, inciziile la ambele pleoape făcându-se urmărind liniile si faldurile naturale ale pielii. În general, acestea se pot extinde în cutele naturale sau în „laba gâstei”, în marginea exterioară a ochiului. Prin aceste incizii chirurgul decolează pielea de tesuturile de dedesupt, testutul grăsos expus excizându-se, ca de altfel si excesul tegumentar.
Tipul de sutură este ales în functie de hotărârea chirurgului. Odată vindecată sutura (subtire ca firul de păr) ea va fi greu vizibilă, mai ales după 6 – 8 săptămâni. Imediat după operatie, pe ochi, se vor aplica comprese umede. În functie de amplitudinea operatiei, aceasta poate dura 1 – 2 ore sau mai mult.
Recuperarea postoperatorie
După operatie, veti simti o usoara senzatie de usturime si discomfort. Dacă există o usoară durere, aceasta poate fi usor controlată cu ajutorul medicatiei. Vi se va indica, de asemenea, să tineti capul ridicat iar aplicarea de comprese reci va reduce eventualele echimoze si edeme (vânătăile si umflăturile). Va trebui să folositi picături (instilatii oculare) timp de câteva zile si vi se va spune cum să vă clătiti ochii. Pleoapele au tendinta de a-si recăpăta culoarea initială si la 5-7 zile de la operatie, când firele de sutură vor fi scoase, umflăturile si coloratia neagră-albăstruie se vor atenua, iar urmele de vânătăi pot fi acoperite cu un machiaj usor.
Alte efecte postoperatorii de scurtă durată pot fi lăcrimarea excesivă si sensibilitatea la lumină intensă. Eliminarea pungilor, a excesului de piele si a tesuturilor grăsoase din jurul ochilor face ca dumneavoastră să arătati mai întinerit si mai „odihnit”, dar nu va putea îndepărta cutele fine de la marginea externă a ochiului.
A doua zi după operatie, puteti pleca acasă, iar chirurgul vă va da indicatiile necesare despre cum să vă reluati activitatea. Pentru a permite vindecarea corespunzătoare evitati eforturile excesive si să vă aplecati timp de 2 -3 săptămâni. Pentru protejarea ochilor de soare si de vânt să purtati ochelari de soare. Integrarea în activitatea dumneavoastră normală depinde de cât de repede evoluează procesul de vindecare si, de asemenea, de cum vă simtiti.
Ti-a fost de folos acest articol?
Apasa pe stea pentru nota.
Nota generala / 5. Numar de voturi:
Nu sunt voturi. Voteaza primul acest articol.