Abdominoplastia este o procedura chirurgicală pentru a indepărta excesul de piele „zbîrcită” si al ţesutui grăsos din regiunea mijlocie si cea inferioara a abdomenului. Poate îndepărta pielea increţită, întări muşchii abdominali si aplatiza abdomenul inferior.
CONSIDERATII PREOPERATORII
Consultatia la un chirurg plastic este primul pas dacă aveti in vedere abdominoplastia. Pacientul va trebui să discute deschis despre asteptările sale despre cum va arăta si va simti după operatie, în timp ce stim ca rezultatul dorit este imbunatătirea imaginii si nu perfectiunea.
După examinare, Chirurgul vă va explica factorii implicati în procedura, ca: virsta, tonusul pielii si constructia dvs. fizică. Pacientii cu o greutate relativ normală si un exces tegumentar si de tesut adipos sînt cei mai buni candidati. Abdominoplasti nu este un substitut pentru a vă reduce greutatea, precum si în cazul tratării ridurilor minore ale pielii. Tousi, in mod frecvent, dietă si sportul nu pot corecta anumite situatii, mai ales cînd muschii, ca si pielea sînt lăsati, cum apare in cazul sarcinilor multiple. Pierderea elasticitatii pielii ce apare împreună cu obezitatea la pacientii în vîrstă este o altă calitate ce poate fi imbunatatită. Cînd pierderea excesivă în greutate duce la aparitia faldurilor tegumentare abdominale, se efectuează o altă procedură numita paniculectomie sau lipectomie.
Daca starea pacientului este complicată cu o hernie abdominală, un chirurg generalist poate asista chirurgul plastic la aceasta operatie. O hernie ombilicală poate fi corectată de un chirurg plastic in acelasi timp cu abdominoplastia. In timpul primei consultatii, chirurgul vă va explica particularitătile cazului dvs., procedura chirurgicală, anestezia folosită, unde va avea loc operatia si ce se realizaza prin aceasta. Factorii auxiliari ce trebuie luati în considerare preoperator, cum sînt riscurile si costul, se vor discuta în acelasi timp. În fiecare an se efectueazî cu succes, mii de abdominoplastii, totusi trebuie sa fiti constient de riscurile potentiale si de complicatiile asociate operatiei. Aparitia infectiei si hematoamele este destul de rară. Vindecarea înceată ce duce la aparitia cicatricilor vicioase, va necesita o a două interventie. Fumatorii vor fi avertizati ca nicotina va intirzia vindecarea. Riscurile pot fi minimalizate prin respectarea cu strictete a instructiunilor date de chirurgul dvs.. Deoareca abdominoplastia nu este deobicei o operatie obligatorie, asigurările nu acoperă cheltuielile. Dacă operatia este considerată necesară pentru corectarea unui handicap, chirurgul va putea recomanda ca operatia sa fie acoperită total sau partial de către asigurări.
PROCEDURA CHIRURGICALĂ
Abdominoplastia se efectuează in mod normal pentru a îndeparta excesul de piele de pe abdomen si strîngerea musculaturii abdominale. Extinderea procedurii depinde de modificările dorite de dvs., si de ce anume consideră chirurgul dvs. ca adecvat. Abdominoplastia se efectuează deobicei, cu anestezie generală si necesita internare. Există mai multe aborduri pentru abdominoplastie. Tehnica cea mai frecvent folosită este cu o incizie de-a lungul abdomenului inferior, deasupra părului pubian. A 2-a incizie este făcută cu scopul de a elibera ombilicul de pielea inconjuratoare. Pielea este decolată de pe peretele abdominal pîna deasupra marginii inferioare a toracelui. Tesuturile „lăsate” de pe muschiul drept abdominal se vor plicatura spre linie mediană, si se sutrează. Aceasta întăreste musculatura, ingustează talia si produce o fermitate a peretelui abdominal. Pielea decolată este trasă in jos iar excesul se excizează. Chirurgul face o mică deschizatură pentru ombilic si îl repozitionează. Inciziile sînt suturate si apoi se aplică un pansament elastic.
RECUPERAREA POSTOPERATORIE
După operatie, apare o usoara senzatie de discomfort si slăbiciune ce poatet fi indepărtate cu usurinta prin medicatie. Pacientul va rămîne internat pentru 2-3 zile cu coapsele flectate pentru a reduce tensiunea in regiunea abdominala. Pansamentul este schimbat înainte de externare. Pacientul va purta o burtieră elastică timp de 2-3 luni. Eliminarea „sortului” tegumentar si a excesului de tesut grăsos, duce la un aspect mai plat, mai ferm al abdomenului si la ingustarea taliei. Desi chirurgul face tot posibilul pentru a minimaliza cicatricile, ele sînt permanente, dar in 3-6 luni, se vor estompa in culoare si se vor aplatiza Desi vă veti ridica într-o zi sau două de la operatie, chirurgul vă va sfătui in legatura cu momentul în care veti relua activitatea. Pentru a permite o vindecare adecvată veti evita suprasolicitarea fizică timp de 3-4 saptamîni. Decizia momentului de a vă relua munca, depinde de ritmul vindecării si de cum va simtiti.
Ti-a fost de folos acest articol?
Apasa pe stea pentru nota.
Nota generala / 5. Numar de voturi:
Nu sunt voturi. Voteaza primul acest articol.