Lipectomia cunoscuta si ca liposuctie, extractia grasimii – este o tehnica de indepartare a depozitelor de grasime nedorite, din anumite regiuni ale corpului: barbie, git, obraji, partea superioara a bratelor, piept, abdomen, fese, solduri, coapse, genunchi, gambe, glezne.
Liposuctia nu este o substitutie a scaderii in greutate, daR e o metoda de indepartare a grasimii, care nu se poate rezolva prin dieta si exercitii fizice.
Luind in considerare liposuctia, acest material va ofera citeva date de baza pentru a intelege procedura- cum te poate ajuta, cit de performanta este, si la ce rezultate sa va asteptati. Nu poate raspunde la toate intrebarile dvs., intrucit interventia depinde atit de pacient cit si de chirurg. Va rugam sa intrebati tot ce nu ati inteles.
Candidatii pentru operatie
Riscurile
Planuirea operatiei
Pre operator
Operatia
Post-operator
Revenirea la normal
Noul „Look”
CANDIDATII PENTRU OPERATIE Liposuctia poate spori increderea in dvs., dar nu poate sa va schimbe complet infatisarea sau sa va rezolve toate problemele dvs. Inainte de a va decide pentrru operatie ginditi-va la asteptarile dvs. si discutati-le cu chirurgul dvs.
Cei mai buni candidati pentru liposuctie sint cei cu o greutate relativ normala, dar care au depozite de grasime in diferite regiuni ale corpului. Pacientii trebuie sa fie sanatosi, cu un psihic stabil si realisti in asteptarile lor. Daca aveti o piele ferma si elastica rezultatul va fi un contur mai bun. Pielea care atirna nu se va intinde pe noul dvs. contur al corpului si poate necesita operatii in plus pentru a indeparta excesul de piele. Acest procedeu va lasa cicatrici vizibile.
Liposuctia nu se recomanda daca ati avut operatii recente, o circulatie proasta in aria interesata sau daca aveti afectiuni cardiace sau pulmonare. Liposuctia in sine nu imbunatateste aspectul de celulita; chirurgii recomanda alte tehnici pentru a rezolva acest aspect.
RISCURILE Liposuctia este in mod normal sigura atit timp cit pacientii au fost atent selectati, exista toate facilitatile necesare pentru operatie, si chirurgul are experienta in domeniu. Totusi, procedura poate cauza traume severe, mai ales cind se aspira mai multe arii in acelasi timp operator. Alta complicatie rare dar poribila este acumularea de fluide ce trebuiesc drenate, si traumele pielii. Infectia sau pierderea excesiva de fluide poate duce la complicatii severe, puteti reduce aceste riscuri alegind un chirurg plastic cu experienta si urmind cu strictete sfaturile sale. Cicatricile postoperatorii sint mici si plasate strategic pentru a fi ascunse. Pot apare alte probleme cum ar fi: umflarea si echimoza ariei tratate schimbari de culoare a pielii ce pot ramine permanente daca va expuneti la soare. Asimetria deseori poate apere si necesita o a doua interventie.
PLANUIREA OPERATIEI In timpul primei consultatii, chirurgul va evalua sanatatea dvs., va determina unde sint depozitele adipoase si va verifica tonusul pielii dvs. Vi se va explica toate alternativele cum sint abdominoplastia sau lipectomia si va discuta cu dvs. optiunile pe care le aveti. Fiti sincer si discutati despre asteptarile dvs. Vi se va descrie procedura in detaliu si vi se vor explica riscurile si limitele operatiei. Vi se va explica ce anestezie se va folosi si costurile implicate. In timpul consultatiei fiti siguri ca ati spus chirurgului despre pierderile in greutate sau despre perioadele de ingrasare. Informati-l daca fumati sau luati ceva medicamente, vitamine sau alte droguri.Nu ezitatati sa intrebati tot ce nu ati inteles.
PREOPERATOR Daca aveti de suportat o operatie extinsa, discutati posibilitatea de a evea o transfuzie de singe propiu ce va va ajuta sa va refaceti pierderile de fluide suferite .Chirurgul va va da instructiuni precise despre cum sa va pregatiti pentru operatie; despre dieta si despre fumat, evitarea unor medicamente si vitamine, tablete cu fier, etc. Daca raciti sau aveti o infectie de orice fel operatia se va amina. Aveti grija sa aveti pe cineva care sa poata avea grija de dvs. timp de citeva zile. Operatia se va efectua in sala de operatie si necesita internare mai ales daca este vorba de o interventie extinsa.
TIPURI DE ANESTEZIE Daca procedura nu este extinsa – cantitatea de grasime si lichide extrasa nu va afecta major greutatea, conturul corpului si starea dvs. de confort postoperator-chirurgul va putea folosi anestezia locala combinata cu sedare ce va va molesi. Veti fi treaz dar relaxat si veti simti un disconfort minim. Unii chirurgi pot folosi anestezia epidurala. Daca se are in vedere o arie larga ce va fi tratata chirurgul va dori o anestezie generala ca sa dormiti pe tot parcursul operatiei.
OPERATIA Liposuctia de obicei dureaza 1-2 ore, dar timpul poate varia de la o jumatate de ora la citeva ore depinzind de aria ce va fi aspirata. Chirurgul face o mica incizie suficient de mare pentru a permite canulei sa intre. Capatul opus al canulei este atasat la un aspirator ce creeaza o presiune negativa. Chirurgul manipuleaza canula in profunzime la nivelul stratului profund de grasime, sparging grasimea si apoi aspirind-o. Uneori sint necesare incizii suplimentare pentru a indeparta toata grasimea. Daca vi s-a facut anestezie locala veti simti o vibratie si frictiuni in impul operatiei. Puteti simti o senzatie de contractie pe masura ce se apropie de muschi canula. Veti suferi pierderi de lichide in timpul operatiei, fiind crucial sa se inlocuiasca acesta pierderi pentru a nu intra in soc. Veti primi perfuzii si daca este necesar si transfuzia de singe propriu.
POSTOPERATOR Dupa operatie se va plasa un tub de dren timp de 1-3 zile pentru a indeparta fluidele ce se pot acumula postoperator. Se va purta un corset elastic compresiv pentru a reduce singerarea si umflarea si a ajuta pielea sa se stringa.
Trebuie sa purtati continuu acest corset timp de 2-3 saptamini, apoi doar in timpul zilei timp de citeva saptamini in functie de indicatiile chirurgului. Vi se vor prescrie antibiotice pentru a preveni infectia.
Nu va asteptati sa aratati sau sa va simtiti bine dupa operatie. Veti fi chiar mai grea pentru o perioada datorita fluidelor in plus pe care le veti primi. Aria aspirata va fi umflata si cu vinatai si veti simti senzatia de arsura.
Durerea se poate controla cu medicatie desi va veti simti amortita si ingreunata citeva zile. Temporar va veti pierde sensibilitatea in aria aspirata. Nu fiti ingrijorat – va reveni in timp. Nu este anormal sa va simtiti deprimat postoperator. Incercati sa tineti minte ca este normal si ca va veti simti din ce in ce mai bine.
REVENIREA LA NORMAL Vindecarea este un proces gradat. Vi se va spune sa incepeti sa umblati dupa 1-2 zile pentru a preveni formarea cheagurilor de singe. Suturile se vor indeparta dupa 5-10 zile. Evitati activitatile fizice timp de 2-4 saptamini.Va veti intoarce la lucru in 10-14 zile postoperator.
Majoritatea umflaturilor vor dispare in 1-2 luni, dar pot persista pina la 6 luni si mai mult. Chirurgul va va progama vizitele pentru a putea urmari evolutia dvs. si a vedea daca sint necesare alte operatii de retus.
Daca apar simptome ce duc la un disconfort ridicat – intre aceste vizite programate – de exemplu singerari sau dureri marcate nu ezitati sa anuntati chirurgul.
NOUA DVS. IMAGINE Lipoaspiratia este o tehnica eficienta pentru a va da un nou contur al corpului cu cicatrici minime. Rezultatul poate fi permanent daca veti avea o dieta normala si un program de exercitii fizice regulat. Daca va veti ingrasa din nou o veti face in mod uniform si nu doar in anumite zone. Majoritatea pacientilor sint foarte satisfacuti de rezultatele operatiei si se vor simti mai confortabil in noile haine si cu noul corp. Atit timp cit asteptarile dvs. sint realiste veti fi fericit cu noua dvs. imagine.
Ti-a fost de folos acest articol?
Apasa pe stea pentru nota.
Nota generala / 5. Numar de voturi:
Nu sunt voturi. Voteaza primul acest articol.