Marirea sanului nu este doar o decizie medicala, ci in primul rand una personala. Imbunatatirea aspectului poate creste increderea de sine a persoanei. Cunoastera cat mai exacta a posibilitatilor tehnologice si medicale moderne, a avantajelor, a riscurilor si a implicatiilor acestor posibilitati, este primul si cel mai important pas in vedera luarii unei decizii obiective in acest sens
Atentie ! Personalul medical va poate oferi informatii si recomandari obiective, membrii familiei va pot spune ce cred ei ca ar trebui sa faceti, dar, doar dvs. veti lua decizia augmentarii sanilor. Aceasta brosura va ofera cat mai multe informatii despre aceasta interventie chirurgicala si va da sansa de a lua o decizie in cunostinta de cauza.
In momentul de fata, pe piata exista mai multi producatori de implanturi de sani si fiecare comercializeaza mai multe tipuri de implant pentru a se adapta necesitatilor fiecarui caz in parte. Sunt tipuri diferite in functie de marime (lungime, latime si proiectie), de invelis, de continut, si de scopul operatiei (marirea sanilor dintr-o etapa sau in mai multe etape, reconstructia sanilor, etc.).
ANATOMIA SANULUI
TIPURILE DE IMPLANTURI MAMARE
RASPUNSUL CORPULUI LA IMPLANTURILE DE SAN
IMPLANTURILE MAMARE
ABORDAREA CHIRURGICALA SI OPTIUNI DE INTRODUCERE A PROTEZEI
PROCEDURA CHIRURGICALA
FACTORII PARTICULARI
PERIOADA DE RECUPERARE
Sanul este alcatuit din grasime, tesut glandular, vase de sange, ducturi galactofore (canale de lapte), nervi senzitivi. O parte din grasime inconjoara sanul in mod uniform, si ii da consistenta si conturul caracteristic iar o alta parte ii da volum. Pectoralul Mare este muschiul pe care este plasata glanda si care este situat imediat sub ea, contribuind la miscarea bratului.
Marimea si forma sanului dvs. este determinata de cantitatea de tesut mamar si de grasime. Este deasemenea afectat de varsta, dezvoltarea musculara, perioada post maternala, bagajul genetic si elasticitatea pielii. De cele mai multe ori exista o asimetrie a sanilor, in ceea ce priveste marimea, forma si pozitionarea sanilor.
TIPURILE DE IMPLANTURI MAMARE
Implanturile mamare sunt de diferite tipuri si forme, cu diferite invelisuri si continuturi. Impreuna cu chirurgul veti alege optiunea cea mai buna pentru dvs., pentru a putea ajunge la rezultatul care-l doriti.
Astfel veti putea alege tipul si forma protezei dorite.Forma implantului poate fi: rotund, oval sau anatomic. Suprafata implantului poate fi neteda sau texturata.
Pentru a avea un rezultat cat mai natural al operatiei atat la privit cat si la pipait puteti alege intre :
· implanturi cu continut salin (ser fiziologic) sau ;
· implanturi preumplute cu gel siliconic, moale sau coeziv (un gel care imita cit de mult, tesutul mamar).
· Implanturi mixte (cu invelis dublu ser fiziologic +gel siliconic)
Implanturile cu continut salin sunt utilizate deoarece substanta din interiorul implantului este ceea ce formeaza peste 70% din corpul uman. Daca proteza curge, solutia salina este imediat absorbita de organism. Pe de alta parte, protezele cu continut salin sunt mai putin placute la pipait si nu imita perfect consistenta tesutului mamar.
Marimea protezei trebuie aleasa atat in functie de forma si marimea bustului cat si de calitatea pielii.
Implanturile cu silicon sunt mai preferate de chirurgi si de paciente deoarece arata si se simt la fel de bine ca un san natural.
Implantul cu gel siliconic coeziv are avantajul de a avea o consistenta mai mare si vascozitatea gelului face ca in caz de ruptura, gelul sa nu iasa din implant.
In cazul in care o proteza cu gel siliconic obisnuit se sparge, unele paciente pot simti o usoara caldura sau modificarea formei sanului. In general in cazul spargerii unei astfel de proteze substanta care se scurge ramane in capsula periprotetica.
RASPUNSUL CORPULUI LA IMPLANTURILE DE SAN
Raspunsul natural al corpului este acela de a respinge sau a izola orice corp strain. Gradul de respingere este partial dependent de biocompatibilitatea materialului corpului strain. In prezent, unul din cele mai biocompatibile materiale utilizate pentru implanturile de sani este siliconul. Acest material este folosit in multe implanturi medicale cunoscute cum ar fi pacemaker, proteze articulare digitale si prezervative. Corpul va forma in jurul protezei o capsula. Capsula formata este o reactie normala a corpului uman la orice tip de implant.
In unele cazuri capsula se poate contracta cauzind astfel conditia cunoscuta sub forma de contractura capsulara. Aceasta consta in a avea un san foarte dur ceea ce duce la discomfort sau dureri. Oricum, suprafata texturata a protezelor moderne este facuta in asa fel incat sa previna formarea aceastei contracturi capsulare.
Cercetatorii cauta in continuare noi materiale biocompatibile cu corpul. Siguranta pentru gelul siliconic si materialele din silicon au fost intensiv cercetate de numeroase institutii de renumedin Statele Unite si nu numai.
IMPLANTURILE MAMARE
Exista implanturi mamare de multe forme si marimi. Sunt proteze rotunde care au suprafata neteda sau texturata ; protezele cu forma anatomica si suprafata texturata ; proteze ajustabile postoperator, cu suprafata neteda sau texturata care au o dubla calitate aceea de a fi expander si proteza. Designul special al acestor proteze dau posibilitatea chirurgului sa ajusteze volumul protezei dupa operatia initiala, printr-o procedura simpla la saptamani dupa operatie.
Nici un implant medical nu este considerat ca dureaza pana la nesfarsit si nu trebuie considerat ca fiind pe viata. Totusi unele firme producatoare ofera un «Lifetime Replacement Policy» pentru toate tipurile de implant cu continut salin. Adica, inlocuiesc protezele mamare in caz de dezumflare sau de pierdere a continutului salin prin valva.
ABORDAREA CHIRURGICALA SI OPTIUNI DE INTRODUCERE A PROTEZEI
De obicei, implanturile de sani sunt introduse utilizand una din cele trei incizii traditionale: incizia inframamara (sub san), incizia periareolara (pe marginea mamelonului) sau incizia transaxilara (la subbrat). Toate aceste incizii permit implantului sa fie plasat submuscular (sub muschi) sau subglandular (intre muschi si glanda mamara). Medicul chirurg va poate ajuta pentru a intelege calea cea mai buna in functie de preferintele dvs.
Incizia inframamara este efectuata in santul submamar, proteza este introdusa prin aceasta incizie, iar cicatricea este bine camuflata de pliu.
In cazul abordului periareolar, proteza va fi introdusa prin incizia facuta in jurul mamelonului. Cicatricea va fi foarte bine camuflata in aceasta zona datorita diferentei de culori.
Incizia transaxilara este facuta subbrat iar proteza va fi introdusa prin aceasta incizie.
Mai exista si calea transombilicala (prin buric) care este mai rar utilizata.
In cazul pacientelor care au sanii cazuti, se efectuaza mastopexia, (ridicarea sanului) inaintea introducerii protezei.
PROCEDURA CHIRURGICALA
Exista doua variante chirurgicale principale de pozitionarea implanturilor mamare:
1. SUBGLANDULAR (Prepectoral, Supramuscular)
si
2. SUBMUSCULAR (Subpectoral)
In functie de parametrii anatomici (forma si marimea toracelui, cantitatea de grasime de subpiele, forma si marimea sanului, dezvoltarea musculaturii pectorale si calitatea tegumentului si nu in ultimul rand preferintele chirurgului ,se alege una dintre cele 2 metode. Indiferent de varianta chirurgicala, se va crea un “buzunar” intre structurile anatomice, in care se introduce implantul mamar. In timpul consultatiei, toate aceste aspecte se vor discuta amanuntit cu medicul chirurg.
FACTORII PARTICULARI
Sunt foarte multi factori ce pot avea importanta in cazul dvs. in mod particular, in ceea ce priveste recuperarea si rezultatul postoperator. Acestea trebuie bine intelese si discutate cu atentie cu medicul.
Cativa din acesti factori sunt :
- Stare sanatatii;(Analize de laborator)
- Structura sanului; (Examenul local preoperator)
- Indicatia sau contraindicatia; (Alte afectiuni fizice sau psihice)
- Tendinte de sangerare (Analize de laborator)
- Predispozitie la infectii;
- Predispozitia dezvoltarii contractiei capsulare.
Procedura de implantare poate fi urmata de spitalizare de o noapte dupa operatie sau de cateva ore, depinde de chirurgul dumneavoastra si de metoda de chirurgie aleasa.
PERIOADA DE RECUPERARE
Dupa primele 24 sau 48 de ore dupa operatie, veti simti o stare de discomfort; Sanii dvs, vor fi foarte tari si mariti de volum. Perioada de recuperare variaza de la o pacienta la alta, va veti putea relua activitatile zilnice dupa aproape o saptamana. Va trebui insa sa asteptati o luna pana va veti putea relua activitatile foarte solicitante fizic.
Daca apar probleme, contactati urgent medicul chirurg. Acest lucru este important daca se simte temperatura ridicata la sani sau unul din sani este tare la atingere, dureros, rosu sau inflamat.
Ti-a fost de folos acest articol?
Apasa pe stea pentru nota.
Nota generala / 5. Numar de voturi:
Nu sunt voturi. Voteaza primul acest articol.