7 septembrie 2024 20:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Chirurgie estetica in Romania

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
sani-marire-implant-ii
()

RISCURILE SI COMPLICATII

 

Exceptand riscurile anestezice, exista riscuri si complicatii in operatia de marire a sanilor la fel ca si la orice alt tip de operatie. Va trebui sa evitati astfel de complicatii discutand de la bun inceput cu medicul despre complicatiile ce pot aparea. Aceste informatii pot fi date de catre medic, sau de catre distribuitorul protezelor. Informatiile contin importanti factori cu privire la fiecare tip de procedura chirurgicala de introducere a implantelor mamare si potentialele riscuri asociate.

Implantul mamar nu poate tine la nesfarsit. Interventia chirurgicala pentru implantul mamar prezinta aceleasi riscuri asociate cu anestezia ca si o alta interventie chirurgicala.

 

RISCURILE CELE MAI DES INTALNITE

 

1. Dezumflarea (implanturile cu ser fiziologic): intalnim proteze care s-au dezumflat in primele luni dupa ce au fost implantate sau proteze care s-au dezumflat dupa cativa ani. Nu se stie inca momentul in care acest fenomen apare. Implantul se poate sparge datorita unui soc (lovitura) puternic, sau se poate sparge in timp, iar atunci continutul protezei se resoarbe. Cercetatorii fac studii pentru aprofundarea acestor cauze de scurgere. Oricum, cand proteza incepe sa se dezumfle, totul se intimpla foarte repede, iar recomandarea noastra este ca implantul sa fie inlocuit. Deoarece serul fiziologic este prezent in organism, solutia salina care se va scurge din proteza va fi foarte repede absorbit de organism in cateva ore.


2. Ruptura (implanturile cu gel siliconic) : implantul se poate sparge datorita unui soc puternic, sau se poate sparge in timp, iar atunci continutul protezei incepe sa curga. In timp ce protezele cu gel siliconic se pot sparge fara sa cauzeze dureri, totusi unele paciente au reclamat senzatii de arsura sau schimbarea profilului protezei. In astfel de situatii trebuie sa consultati imediat medicul. Puteti verifica daca proteza este sparta si fara a avea o interventie chirurgicala cu ajutorul mamografiei sau ultrasunetelor (ecografiei). Daca ruptura este produsa, de obicei siliconul ramane in capsula formata dupa introducerea protezei dar in anumite cazuri, exista posibilitatea ca aceasta sa aiba un mic orificiu si atunci siliconul poate migra in corp, spre glanda mamara, muschi sau spre tesutul gras din jurul sanului, peretele abdominal sau brate. Din fericire aceste cazuri nu sunt frecvente. Riscurile pentru astfel de situatii sunt necunoscute.


3. Imprastierea gelului : este bine cunoscut ca, unele particole de silicon se pot imprastia si prin camasa protezei. Unele din aceste minuscule particole pot ramane in capsula formata de proteza, sau unele pot migra in corp.


4. Este greu sa faceti cancer de sini daca aveti implant de sini :Nu exista date stiintifice sau statistice care sa arate ca exista o incidenta mai mare a aparitiei cancerului la femeile care au implanturi de san.Implantul poate interfera cu gasirea unui cancer de san in timpul mamografiei. Poate ascunde anumite induratii de tesut, ingreunand astfel interpretarea rezultatelor. Implantul poate ingreuna si mamografia. Deoarece sanul este presat in timpul mamografiei este foarte posibil ca atunci sa se produca ruptura, asadar, este important ca inainte de mamografie sa informati medicul imagistician, despre faptul ca aveti implanturi mamare, pentru a putea evita spargerea protezei. Medicul poate folosi tehnici speciale pentru a minimaliza posibilitatea rupturii implantului si de a obtine bune rezultate, si in ultimul timp s-au inventat aparate speciale de mamografie pentru acest scop.


Contractura capsulara : Tesutul cicatricial sau capsula care in mod normal se formeaza in jurul implantului (capsula periprotetica), poate forta sau strange implantul. Aceasta se numeste contractura capsulara. De la cateva luni la cativa ani, un mic procent din paciente, pot observa schimbari de forma ale implantului, duritate sau dureri ale sanului datorita contracturii capsulare. Nu sunt date exacte cu privire la acest fenomen sau cat de des poate sa apara. Daca aceste conditii sunt severe, va fi necesara interventia chirurgicala pentru corectarea capsulei, mutarea sau schimbarea implantului. Este cert faptul ca odata cu aparitia noilor tipuri de implant (cu invelis texturat), incidenta aparitiei contractiei capsulare a scazut in mod serios.

 

ALTE RISCURI

 

1. Depuneri de calciu in tesuturile din jurul implantului : In cazul aparitiei acestor depuneri, diagnosticul diferential cu leziunile cu risc oncologic, se stabileste atat prin mamografie, cat si prin celellalte metode de diagnostic idenficate diferit de nodulii care pot cauza cancerul. Ocazional, este necesar sa se scoata mici particole pentru a se examina si a vedea daca nu este cancer. De obicei acestea se pot face si fara a scoate implantul.


2. Interventii chirurgicale aditionale : Femeile trebuie sa inteleaga ca atunci cand este cazul, implantul trebuie scos pentru o mai buna diagnosticare. De asemenea, probleme ca ruptura, dezumflarea, contractura capsulara, infectia si depozitele de calciu pot duce la scoaterea sau schimbarea implantului. Discutati riscurile acestor interventii chirurgicale aditionale cu chirurgul dvs.


3. Infectia : Infectia este o complicatie a oricarui tip de operatie. Frecventa infectiei cu interventia chirurgicala pentru implant nu este cunoscuta, dar pacienta poate intreba medicul care este experienta sa cu privire la acest risc. Multe dintre infectiile rezultate in urma interventiei chirurgicale apar intr-o perioada cuprinsa intre cateva zile si chiar luni dupa operatie. Infectiile cu corpuri straine in corp (implanturile) sunt mai greu de tratat decat celelalte tipuri de infectii. Daca infectia nu raspunde la antibiotice atunci implantul trebuie schimbat. Dupa ce infectia este tratata un alt implant se poate pune in locul celui vechi.


4. Hematomul : Hematomul este o colectie de sange in interiorul corpului (in acest caz in jurul implantului sau in jurul inciziei) si poate cauza dureri, probabilitatea aparitiei hematomului nu este cunoscuta inca, dar o femeie care doreste sa aiba un implant trebuie sa consulte chirurgul si despre acest risc. In cazul in care apare un hematom, acesta va aparea imediat dupa operatie. Un hematom mic, este de obicei resorbit de catre corp, dar cele mari trebuie drenate chirurgical.


5. Intarzierea vindecarii: in cazuri rare, implantul forteaza pielea in mod exagerat. Pentru rezolvarea acestei complicatii, de obicei este nevoia unei interventii chirurgicale. Aceasta conditie, de regula apare in cazul persoanelor cu tegumentul mai putin elastic, sau alegera unor implanturi exagerat de mari.


6. Modificari de sensibilitate a mameloanelor sau a sanului : Sensibilitate acestora poate creste sau scade dupa operatie. Aceste schimbari pot fi temporare sau permanente si pot afecta raspunsul sexual sau abilitatea de a alapta un copil.


7. Ridicarea sanului : Cateodata (de obicei, in cazul pozitionarii submusculare) implantul poate modifica forma initiala a sanului, dandu-i un aspect nenatural. In aceste cazuri este nevoie de interventie chirurgicala pentru corectare. Alte probleme care ar putea aparea sunt marimea incorecta a implantului sau cicatrici vizibile si inestetice.

 

RISCURI NECUNOSCUTE

 

1. Boli autoimune : Studiile facute comparand frecventa bolilor autoimune intre femeile cu implant si femeile fara implant au demonstrat ca femeile cu implant nu au un risc mai ridicat de a se imbolnavi. Aceste studii s-au facut numai pentru simptomele bolilor autoimune stiute, mai putin pentru varietatea de simptome pe care le intalnim extrem de rar. Unele din simptomele bolilor autoimune intalnite sunt:

  • Pierderea parului;
  • Pierderea inexplicabila a tonusului;
  • Scurgeri mamare sau noduli limpfactici;
  • Frecventa mai mare de raceli (gripa);
  • Stari de voma, ameteli;
  • Probleme de memorie;
  • Rupturi musculare sau iritatii tegumentare.

In cazul prezentei acestor simptome , se poate contraindica operatia de marire a sinilor.


2. Sarcina si alaptarea: S-au pus foarte multe intrebari daca implantul va afecta organismul si nu veti putea avea copii sau alapta. Unele femei cu implant au raportat unele probleme cu privire la aceasta. Doar cateva cercetari au fost facute in acest domeniu dar nici una nu a demonstrat ca ar fi probleme majore. Nu exista date stiintifice despre riscul de a afecta fertilitatea sau daca copii mamelor cu implanturi mamare ar avea probleme de sanatate.


3. Cancer: Studii majore urmaresc de o lunga perioada de timp femeile cu implanturi mamare, iar acestea demonstreaza ca numarul cancerelor mamare nu a crescut. Pe de alta parte centrele medicale impreuna cu fabricile producatoare de implanturi mamare dau cat mai multe informatii despre aceste tipuri de implanturi. Aceste informatii sunt facute public si/sau sunt transmise medicilor pentru a putea informa pacienta.

 

DICTIONAR

 

Aspiratie – Extragerea unui lichid din corp cu ajutorul unui aspirator chirurgical;
Biocompatibil – Sa fie compatibil biologic, sa nu fie toxic, sau sa nu produca raspuns imun al organismului;
Contractura capsulara– O strangere ferma a tesutului din jurul protezei;
Buzunar – Locul unde proteza este tinuta ;
Tesut fibros – Tesut format in mare parte din fibre de colagen ;
Glandular – Referitor la o glanda;
Hemoragie – Pierdere masiva interna sau externa de sange;
Canale de lapte (galactofore) – Formatiuni anatomice responsabile de trecerea laptelui, de la glanda mamara spre exterior ;
Opac – netrasparent, impenetrabil de raze ;
Chirurgie ‘outpatient’ – chirurgie in ambulator, dupa interventia chirurgicala pacientul nu trebuie sa ramana internat in clinica/spital ;
Pectoral Mare (Pectoralis major) – muschi localizat in partea de sus a pieptului ce da suport de sustinere sanului si este implicat in miscarile bratului ;
Ser fiziologic – solutie NaCl 0.9%. Aproximativ 71% din corpul uman contine aceasta solutie;
Nervii senzitivi – nervii ce transmit diferite impulsuri de la senzorii receptori la creier sau maduva spinarii;
Sepsis – Infectie, prezenta mai multor microorganisme cu toxinele aferente in sange sau in tesut;
Silicon – material organic, derivat din nisip (siliciu), care in general este bine tolerat de corp si are capacitatea de fi modelat in diferite forme;
Tromboza – formarea si dezvoltarea cheagurilor de sange in vase.

Nu uitati! Relatia pacient- chirurg nu se termina la iesirea din sala de operatie!

Ti-a fost de folos acest articol?

Apasa pe stea pentru nota.

Nota generala / 5. Numar de voturi:

Nu sunt voturi. Voteaza primul acest articol.

Info

Aceste informatii au ca scop introducerea in notiunile de baza ale interventiei chirugicale. Aceste informatii nu se substituie actului medical sau a consultatiei de specialitate. Informatiile oferite de www.chirurgie-estetica.ro sunt concepute sa vina in sprijinul, si nu sa inlocuiasca relatia existenta intre pacient /vizitator al www.chirurgie-estetica.ro si medicul sau. Daca va ginditi la aceasta operatie, pentru orice nelamurire si intrebare apelati la medicii specialisti.

Peelingul chimic

Peelingul chimic este o tehnica neinvaziva ( nechirurgical) pentru a restaura o fata ridata , patata sau distrusa de soare, utilizand o solutie chimica care va indeparta straturile superficiale ale pielii. Noile celule ce se formeaza in timpul procesului de vindecare produc o suprafata a pielii mai neteda, mai intinsa, si cu aspect mai tanar.

Citeste mai mult »

Articole recomandate

() Marirea sanului nu este doar o decizie medicala, ci in primul rand una personala. Imbunatatirea aspectului poate creste increderea de sine a persoanei. Cunoastera cat mai exacta a posibilitatilor tehnologice si medicale moderne, a avantajelor, a riscurilor si a implicatiilor acestor posibilitati, este primul si cel mai important pas in vedera luarii unei decizii… Continuă lectura Marirea de sani – augmentarea mamara (I)

() Principalele interventii chirurgicale estetice sunt: Lipoșuctia, care implică îndepărtarea grăsimii inestetice din anumite zone ale corpului; Implante mamare, care sunt utilizate pentru a mări sau pentru a reface forma sânilor; Ridicarea faciala, care poate include proceduri precum liftingul facial, liftingul sprâncenelor și a ochilor, precum și a altor proceduri care au ca scop să… Continuă lectura Care sunt principalele interventii in chirurgia estetica

Meniu